Ondernemer zet in op sociale component binnen zijn bedrijf

Wegracen op de motor was zijn passie, maar toen hij deze hobby aan de kant zette, was het tijd voor een nieuwe uitdaging. “Ik heb ruim tien jaar in de hoogste klasse van de motorsport gereden. Daar kon ik mijn passie en energie in kwijt”, vertelt Bas Winkel. Maar wat ga je dan doen? Winkel maakte een plan en startte InVia Talentenfabriek in Vriezenveen. Vier jaar later kwam de Schuttinggigant erbij. Wethouder Aimée van der Ham en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek wilden het verhaal van de ondernemer wel eens horen.

“Ik had een nieuwe uitdaging nodig toen ik stopte met wegracen”, vertelt Bas Winkel. De ondernemer, zelf met een technische bedrijfskunde-achtergrond, stapte naar het UWV en meldde dat hij op zoek was naar werknemers. Inmiddels werken er 22 mensen bij InVia, waarvan de helft een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. “InVia is een leerwerkbedrijf met als doel om deze mensen te helpen om stappen te zetten op die arbeidsmarkt. Door passend werk te bieden op ieders eigen niveau en met de juiste begeleiding, komen mensen tot bloei”, vertelt de trotse directeur. De betekenis van het woord InVia is niet voor niets “Op Weg”.

Op tijd komen
In de leerwerkhal van InVia worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd, zoals productiewerk, inpakwerk, houtbewerking en assemblage van steigerhouten meubelen. Bas Winkel vertelt dat in zijn ogen InVia uniek is, omdat medewerkers gelijk kunnen starten met het opbouwen van arbeidsritme. “Ze worden bijvoorbeeld ook getraind in het nakomen van afspraken, op tijd op je werk komen en omgaan met tegenslag. Vallen mag, je krijgt bij InVia de tijd en ondersteuning om weer op te staan.”

Schuttingen en tuinen
Vier jaar later begon de ondernemer ook met de Schuttinggigant.com. Ook hier werken gedeeltelijk mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar met een hoger niveau, vertelt Bas Winkel. Bij deze onderneming worden niet alleen schuttingen en buitenverblijven gemaakt, maar ook geplaatst bij klanten door heel Nederland. Inmiddels is er ook Tuingigant.com, waar schuttingonderdelen, overkappingen en andere tuinartikelen via internet kunnen worden besteld.

Dynamiek
Hoe Bas Winkel de toekomst ziet? “Er zijn nog genoeg mensen die nu nog thuis zitten. Ook die zou ik graag willen bereiken.” Ook een woonlocatie in de buurt van zijn onderneming, waar werknemers begeleid kunnen wonen, ziet hij wel zitten. Wethouder Aimée van der Ham complimenteert de ondernemer met zijn werkwijze. “Het is een geweldige manier van omdenken, maar vraagt van de ondernemer zelf wel iets van zijn manier van werken.” De wethouder is ervan overtuigd dat het zorgt voor dynamiek binnen een bedrijf.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen