Elk jaar overlijden er in Nederland 5 tot 10 mensen, worden er ongeveer 200 mensen opgenomen in het ziekenhuis en worden honderden gewonden behandeld op de EHBO als gevolg van een CO-vergiftiging. Een CO-vergiftiging is levensgevaarlijk. Heel belangrijk dus dat je de symptomen van een CO-vergiftiging snel herkent. Maar wat zijn die symptomen?
De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op die van andere aandoeningen zoals griep. Bovendien komt een CO-vergiftiging meestal voor in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen. Daardoor wordt een CO-vergiftiging, ook door hulpverleners, vaak te laat gezien. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is, dan kunnen een paar simpele vragen helpen: worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen?
Een acute CO-vergiftiging kan variëren van mild tot ernstig en herken je aan:
- Milde vergiftiging → hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien.
- Matige vergiftiging → verwarring, flauwvallen, pijn op de borst, benauwdheid, spierzwakte en een onregelmatige ademhaling en hartslag.
- Ernstige vergiftiging → verlaagde bloeddruk, verminderde doorbloeding van het hart, toevallen, longoedeem, hartritmestoornissen, hartstilstand, ademhalingsstilstand en coma.
Chronische CO-vergiftiging
De symptomen van een chronische vergiftiging verschillen van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en misselijkheid, tot psychische klachten als verwardheid en psychoses. De symptomen komen in het begin vaak overeen met de symptomen die optreden bij een acute CO-vergiftiging. Bij herhaalde blootstelling worden de klachten steeds erger.
Behoor jij tot een risicogroep?
Koolmonoxide is voor iedereen levensgevaarlijk. Maar bepaalde groepen lopen een groter risico op een CO-vergiftiging:
- Hart- en vaatpatiënten
- Astma- en longpatiënten
- Zwangere vrouwen én hun foetus (foetaal bloed neemt zelfs 2x zo snel koolmonoxide op als volwassen bloed)
- Pasgeborenen tot 28 dagen oud (zij hebben deze periode nog foetaal bloed)
- Kinderen; omdat hun ademhaling sneller gaat ademen ze in verhouding meer koolmonoxide in.
Val je onder een van bovenstaande risicogroepen? Let dan extra goed op!
Wat doet koolmonoxide met je lichaam?
Koolmonoxide wordt na inademing vanuit de longen opgenomen in je bloed waar het zich hecht aan Hemoglobine (Hb), het eiwit dat zuurstof transporteert en aan de weefsels afgeeft. Koolmonoxide bindt zich ±230 keer sneller aan Hb dan zuurstof, waardoor zuurstof zich niet meer kan binden. Het gevolg is dat je zuurstoftekort krijgt. Weefsels die veel zuurstof nodig hebben, zoals de hersenen en het hart, zijn daarom veel gevoeliger bij een CO-vergiftiging.
Wil je meer informatie over koolmonoxide? Kijk dan op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxide/